ILENA HET PERFECTE PLAATJE
Website

Uiteindelijk heb ik besloten om een website in elkaar te zetten over het fotografisch zelfportret. De website is opgebouwd uit verschillende onderdelen.
Onderzoek
Mijn theorie onderzoek is te lezen op de website. Ik denk dat dit een meer waarde heeft, omdat mensen dan kunnen lezen over mijn ideeën over het onderzoek, maar ook meer kunnen leren over de onderwerpen die ik aansla zoals de invloed van sociale media, maar ook waarom het belangrijk is om je kwetsbaarheid te uiten. Dit geeft mensen meer een idee waarom dit voor mij zo belangrijk is en waarom het voor hun ook waardevol kan zijn.
Video’s
Hier staan de drie video’s te vinden die ik heb gemaakt. De video’s vertellen mijn gedachtes en de gedachtes van anderen over zelfportret. Mijzelf spreken video’s meer aan dan dat teksten dat doen. Ik hoop dat de video’s inspirerend zijn om te kijken en dat het mensen ook zin laat krijgen om aan de slag te gaan. De video’s zijn op dit moment nog niet af en zijn vooral nog de rauwe bestanden. In de toekomst zie ik me voor me dat er meer video’s ontstaan van mensen die vertellen over hun gedachtes over het maken van zelfportretten. Zodat er verschillende insteken te vinden zijn en er meer kans is om iemand te vinden waarmee jouw gedachtes klikken.
Cameratechniek
Voor de opdrachten is er een kopje cameratechniek. Om creatief aan de slag te kunnen gaan is het fijn om de basiskennis te bezitten van de camera. Daarom wil ik hier ook een websitepagina aan wijden. Ik heb nu nog geen tijd gehad om deze in elkaar te zetten, maar ik vind het wel belangrijk dat dit nog komt. Ik heb nu de drie grootste basisbegrippen erin gezet. Maar ik denk dat het uiteindelijk interessant is om video’s te maken over hoe de camera werkt. Hoe je met licht kan omgaan in je foto’s. En op welke manieren je een zelfportret kan maken, denk aan zelfontspanner, maar tegenwoordig kan je vaak je camera ook verbinden met je mobiel en op deze manier foto’s maken. Ik denk dat het belangrijk is om dit ook allemaal toe te voegen, want dan kunnen gebruikers ook daadwerkelijk aan de slag met de opdrachten.
Opdrachten
Ik heb vier opdrachten geschreven. De opdrachten zijn best wel vrij maar geven mensen wel een startidee om mee te beginnen. Ik vind het belangrijk dat het vooral heel erg vrij voelt om de opdrachten te maken en dat je er echt je eigen draai aan kan geven. De opdrachten zijn gebaseerd op dingen die ik zelf heb gedaan met mijn zelfportretten en op theorie die ik ben tegengekomen.
Opdracht Voorwerp
Barbara Bosworth
‘Historically, portraits have conveyed information about sitters by providing them with attributes – props that symbolize elements of the subject’s occupation or personality.’ (Phillip Prodger, 2021, blz. 22)
​
Props die je gebruikt in je foto zeggen veel over de persoon in foto. Hier naast zie je een foto van Barbara Bosworth. Ze fotografeert hier een ‘environmentalist’ die de populatie van vogels bijhoudt. Ze vangt vogels en voorziet ze van een ring met een nummer. In de foto zie je dan ook dat ze een vogel vasthoudt. Phillip Prodger zegt hierover: ‘In Bosworth’s picture, the crackle has momentarily lost its freedom to fly, as it sits, half perched, half pinched, in the sitter’s fingers. Emily resembles nothing so much as a grackle herself, her brunette hair echoing the bird’s feathers, and her head cocked slightly, avian-like. Coincidentally, a wedding ring on her left hand and another can be seen on the middle finger on her right: ironically, she is, like the crackle, banded.’ Met een goed oog op de kleine details kan je betekenis geven of verbanden leggen in de foto’s die je ziet. Met het maken van je eigen foto’s moet je er dus ook rekening mee houden dat elk klein detail een betekenis kan hebben in de ogen van iemand anders die jij misschien helemaal voor ogen had.
Opdracht onzekerheid
Toen ik zelf startte met het maken van zelfportretten begonnen deze in het thema onzekerheid. Veel mensen zijn wel ergens onzeker over, maar soms is het delen hiervan lastig. Ik heb gemerkt door juist mijn onzekerheden te delen ik minder onzeker er over wordt. Wat ik ook merkte was dat hoe meer ik mezelf op de foto zette hoe minder onzeker ik werd over hoe ik eruitzie. Ik begon te wennen om naar mezelf te kijken en kon de foto’s met een minder beoordelende blik naar mezelf uit te zoeken.
Opdracht emotie
Emotie op de foto zetten is moeilijk. Ten eerste voelt het heel kwetsbaar om bepaalde emoties op beeld te zetten en zie je jezelf liever ook niet zo terug. Daarnaast is het moeilijk om de emotie echt over te laten komen.
The impulse to map emotions on the face and body results from the recognition that individuals are not defined by physical appearance alone. To dig deeper, to understand what lies beneath the skin, requires the artist to search for thought and feeling. Photography is exceptionally good at capturing the superficial topography of the bodies we inhabit, but less adept at conveying particular states of mind. For that, photographers have frequently turned to expression and body language as indicators of what lies within. Ethereal, ineffable, they are like smoke signals sent from our inner selves. (Bright, 2010)
Voor mij hebben foto’s waarop ik me kwetsbaar laat zien veel mooie gesprekken opgeleverd. De stap om met mensen om me heen het over de onderwerpen te hebben waar mijn foto’s over gaan werd kleiner. Ik leerde mezelf beter uiten naar anderen op deze manier. Ik zou jou ook willen uitdagen om je foto te delen met iemand uit je omgeving en het erover te hebben.
Opdracht online identiteit
De Dolly Parton meme kan je eigenlijk op een heleboel verschillende manieren toepassen. Je kan hem zoals het origineel als opdracht geven met hoe je jezelf presenteert voor de verschillende sociale media, maar je kan hem ook anders toepassen. Hoe presenteer je je in verschillende situaties/ bij verschillende personen. Thuis/familie, School, Vrienden, Werk. Volgens de impressiemanagementtheorie van Erving Goffman presenteren we ons als verschillende rollen in verschillende situaties. Al deze rollen horen bij onze identiteit.
Het is daarom interessant om na te denken over hoe verschillend je je gedraagt in die verschillende rollen en of deze rollen allemaal echt dichtbij onze identiteit liggen.
​
Reflectie technieken
Ik heb al een paar keer benoemd hoe belangrijk ik de boodschap achter de foto vind. Ik vind het belangrijk dat een foto een verhaal verteld, dat we er over nadenken waarom we de zelfportretten maken. Om verandering te zien in ons zelfbeeld moeten we ook reflecteren op ons zelf. Daarom kon ik de pagina Reflectie technieken niet achterwege laten. Ik bied verschillende reflectie methodes aan, omdat iedereen verschillende voorkeuren heeft. Ik hoop dat de reflectie technieken helpen met het verdiepend nadenken over het maken van de zelfportretten en de thema's die we bespreken
​
Forum
Op het forum kunnen mensen hun uitkomsten van de opdrachten delen. Ik denk dat er veel gebeurt wanneer mensen ook samen kunnen praten over hun foto’s. Dit is natuurlijk wel een kwetsbaar iets en daarom moet ik goed nadenken over hoe ik het forum veilig kan houden. Ten eerste zijn er forumregels geschreven en verwijder ik berichten die ik niet passen ervaar. Daarnaast is het denk ik een goed idee dat alleen mensen die lid zijn berichten kunnen plaatsen. Hierdoor moeten mensen een stap extra zetten als ze willen reageren en dit toch iets minder snel zullen doen als ze alleen een vervelende opmerking willen plaatsen. Ik denk dat een forum wel goed werkt, omdat ik ook praat over sociale media en hoe we online het perfecte plaatje opzetten. Ik denk dat het heel krachtig is als we een platform kunnen creëren waar we juist een plek hebben om ook andere dingen over onszelf kunnen delen.
Bronnen
Onder bronnen zijn verschillende soorten bronnen te vinden die ik denk dat ook interessant zijn voor andere mensen om te lezen of kijken. Andere mensen kunnen hier ook weer op antwoorden en met nieuwe bronnen komen. Hierdoor is dit iets wat ook steeds uitgebreid en groter kan worden.
Prototypes
De prototypes zijn ook te vinden op de website. Voornamelijk omdat ik mijn hele onderzoek en proces op de website wil hebben, zodat jullie vanuit de website ook kunnen beoordelen. Omdat ik het idee heb dat daar alles meer bij elkaar komt. Daarnaast is dit ook interessant voor partijen die een samenwerking in de toekomst met mij aan zouden willen gaan. Hierzo kunnen ze zien wat ik al heb gedaan.